Vannomrade Oyeren

Ny rapport om overvåkning og klassifisering vannområde Øyeren 2015

29.04.2016 // admin

På oppdrag fra vannområde Øyeren har Norconsult hatt ansvar for å gjennomføre og rapportere resultatene for vassdragsovervåkningen 2015. Norconsult har sammenstilt data fra egen prøvetaking, COWIs biologiske undersøkelser i 2015 samt historiske overvåkningsdata. Rapporten ble ferdigstilt 18.04.2016. Det er i rapporten lagt vekt på diskutere mulige årsakssammenhenger og gjort vurderinger av endringer i vannkvalitet over tid for utvalgte overvåkningsstasjoner.

Utvalgte resultater fra rapporten:

  • Av de 36 undersøkte stasjonene ble kun én stasjon vurdert å ha en tilstand som tilfredsstiller miljømålene etter vannforskriften. 10 lokaliteter hadde moderat tilstand, 16 lokaliteter hadde dårlig tilstand og ni lokaliteter hadde svært dårlig tilstand.
  • Det ble vurdert utviklingstrender for vannkvalitet for 3 utvalgte overvåkningsstasjoner som har historiske data tilbake til 1980-tallet. Det ble funnet signifikant nedadgående og økende trender for enkelte parametere for perioden 1981 til 2010/2014. For fosfor ble det påvist nedadgående trender, der nedgangen hovedsakelig skjedde på 1980- og 90 tallet. Det ble ikke funnet signifikant signifikante trender for fosfor de senere årene. I rapporten er det listet opp forslag til ulike årssakssammenhenger for de ulike trendene.
  • For å kunne avdekke eventuelle trender i vannkvalitet er det er viktig at overvåkningshyppigheten er tilstrekkelig for å fange opp de eventuelle endringer man ønsker å se etter. Vannområde Øyerens overvåkningsprogram bør tilpasses etter ønsket informasjonsverdi og behov. Hvis man skal vurdere trender bør det legges opp til en høy overvåkningsfrekvens  som overvåkes over en lengre periode (fortrinnsvis 10 år). For å kunne vurdere tiltaksgjennomføring i sammenheng med endringer i vannkvalitet over tid, er det like viktig å sammenstille god informasjon om tiltaksgjennomføring.

Rapporten kan lastes ned her.